Ja de flesta ser väl Malta som ett resmål för språkresor i första hand, men ön har mycket mer att erbjuda.

Malta har 390 000 invånare och 1,3 miljoner turister om året. Huvudön Malta är endast27 km lång och 14 km bred så det blir rätt tråpngt i juli när temperaturen dessutom stiger uppemot 40 grader. Till Malta hör också den fina grannön Gozo med blott 30 000 invånare, bördigare och rikare men stillsammare. Dock inte så stillsam som lilla Comino (kummminkornet) mittemellan de två. Här finns ett enda hotell och några getter, men också den Blå Lagunen, en fantastisk klippbukt för härligt bad med sandbotten och en azurblå färg med gröna skiftningar som är tydlig t o m i skugga. Sommartid är det dock sällan skuggas och sällan moln. Blå Lagunen lockar dig att bara flyta och njuta. Men slut inte ögonen, här är strömt och du driver snabbt iväg. Det finns en ö till, Fifla. Den är obebodd och har dessutom krympt sedan britterna använde den som övningsmål för flygbombningar. Idag är den ett fridlyst paradis för fåglar och väl värd ett besök. Det kan de behöva. Det Malta får mest kritik för är mångas favorithobby, jakt på småfågel. Men EU inträdet har nu bl a inneburit att vissa restriktioner bl a av vilka arter som fångas måste respekteras vilket det även gör.

Malta av i dag är ett land i utveckling med starka historiska rötter. Ett fantastiskt landskap och ett fint turistmål med god mat, trevliga människor, bra nattliv och fina stränder.